Plasenta (eş) ile bebeği bağlayan kordon (göbek bağı) içerisindeki kök hücreden zengin kan, kordon kanı olarak adlandırılır. Bebeğin doğumunun ardından bu kıymetli ürün, plasenta (eş), kordon ve içerisindeki kan ile beraber atılmaktadır.
Kordon kanı, hem kan kök hücreleri hem de bağ doku kök hücrelerine sahip olan önemli bir kaynaktır; özellikle zengin kan kök hücre içeriği sayesinde, çeşitli malign hematolojik hastalıklar (kan kanserleri, lösemi gibi), depolama bozuklukları ve genetik hastalıkların (akdeniz anemisi gibi) tedavisinde standart olarak kullanılmaktadır. Kan kök hücreleri uygun bir ortam bulduğunda, kırmızı kan hücreleri (eritrosit), beyaz kan hücreleri (lökosit) ve trombositlere dönüşebildiğinden kordon kanı ile nakil tedavileri (transplantasyon) yapılmaktadır. Nakil tedavilerinde kemik iliği veya dolaşan kan kök hücrelerine göre kordon kanının bazı üstünlükleri vardır:
Nakil tedavilerinde verilecek kök hücre miktarı, nakil yapılacak kişinin kilosuna göre belirlenir, kordon kanı içerisindeki kök hücre miktarı ise sınırlıdır. Günümüzde kan kök hücrelerinin laboratuvar koşullarında etkin bir şekilde çoğaltılabilmesi henüz mümkün değildir.
Anne karnındaki bebeğin besin ve oksijen ihtiyacını karşılayan plasenta (eş) ile bebek arasındaki bağ, kordon (göbek bağı) olarak adlandırılır. Kordon dokusu, zengin bir bağ doku (mezankimal) kök hücre kaynağıdır. Bu hücreler , yağ , kıkırdak, kemik , düz kas ve deri hücreleri gibi birçok hücre tipine dönüşebilen, kendini yenileyebilme kapasitesine sahip güçlü bir kök hücre tipidir. Kordon dokusu ve kordon kanından elde edilebildikleri gibi yetişkin dokulardan da elde edilebilirler. Fakat kordon dokusundan elde edilen kök hücrelerin çoğalma ve farklı hücrelere dönüşebilme kapasiteleri daha yüksektir, laboratuvar ortamında çoğaltılabilmeleri ayrı bir avantaj sunmaktadır.
Bağ doku kök hücreleri rejeneratif/reparatif (yenileyici/onarıcı) tıp alanında yoğun olarak kullanılmaktadır. Genel özellikleri sayesinde, hücre ve doku mühendisliği tedavilerinde de kullanılan ideal bir kaynaktır.