fbpx

Kordon Kanı Bankacılığı Hakkında Yanlış Bilinenler

Kordon kanı bankacılığı son yıllardaki en heyecan verici tıbbi gelişmelerden biridir. Ancak çoğu ebeveyn için nispeten yeni bir kavramdır ve bu yüzden, birçok yanlış anlama söz konusu olabilmektedir.

Kordon kanı ve kordon dokusu bankacılığının faydalarını duyduysanız, ancak bunu yapmak isteyip istemediğinizden emin değilseniz, aşağıdaki bilgiler bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir.

DUYUM: Kordon kanının alınması doğumu etkileyebilir ve kanı bebekten uzaklaştırır!

GERÇEK: Kordon kanı alınması işlemi hem anne hem de bebek için ağrısız, kolay ve güvenlidir.

“Kordon kanının alınması güvenli ve ağrısız bir işlemdir. Kordon kanı bebeğin doğumundan sonra alındığından, siz veya bebeğiniz için önemli bir risk oluşturmaz. Aynı zamanda doğum sırasında hem annenin hem de bebeğin bakımını etkilemez.”

DUYUM: Kordon kanı günümüzde tıbbi tedavilerde nadiren kullanılmaktadır.

GERÇEK: Kordon kanı 80’den fazla, farklı hastalığın tedavisinde kullanılır!

“Kordon Kanı Kök Hücre nakli, kemik iliği bozukluğu, kan kanserleri ve otoimmün hastalıklar da dahil olmak üzere 80’den fazla hastalığı tedavi etmek için kullanılmaktadır.”

DUYUM: Kordon kanı kök hücreleri ailemle uyuşmayabilir!

GERÇEK: Saklanan kordon kanı kök hücrelerinin, aile üyeleriniz için uyum oranı başkasından alınan kök hücrelerden daha yüksektir!

“Bebeğinizin kordon kanı potansiyel olarak diğer aile üyeleri, özellikle de kardeşleri için kullanılabilir. Bunun nedeni, kordon kanı nakillerinin HLA antijen uyumsuzluklarını tolere edebilmesidir, kemik iliği ve periferik kan kök hücreleri gibi diğer kaynaklardan yapılan nakillerde tam eşleşme aranırken kordon kanı için düşük oranda eşleşme yeterli olabilmektedir.”

DUYUM: Kordon kanı ile hastalıkların tedavisi halen deney aşamasındadır.

GERÇEK: İlk kordon kanı nakli 1988’de gerçekleştirilmiştir.

O zamandan beri, 30.000’nin üzerinde kordon kanı ile kök hücre nakli yapılmış ve dünya genelinde nakil ihtiyacını kısa sürede karşılamak için daha fazla kordon kanı saklanması hedeflenmiştir. Kök hücre uygulamaları genel olarak standart tedaviler ve deneysel çalışmalar olmak üzere iki ana grupta sınıflandırılabilir. Örneğin kan kök hücreleri ile yapılan nakil tedavileri standart tedavi grubunda yer alır. Deneysel çalışmalar ise klinik denemeler ve klinik araştırmalar olarak ikiye ayrılır. Özellikle bağ doku kök hücresi (mezenkimal kök hücre, MKH) uygulamalarının neredeyse tamamı deneysel çalışma niteliğindedir. Bu çalışmaların standart tedavi olarak kabul edilebilmeleri için daha çok sayıda yapılması ve çalışma sonuçlarının daha uzun süre izlenmesi; tedavilerin etki ve yan etkilerinin netleştirmesi gereklidir. Deneysel çalışmalar, hastanın hekiminin kararı ve Bakanlığın ilgili kurullarının izni ile yapılabilir.

DUYUM: Kordon Kanı Bankacılığı Hizmetleri Yüksek Maliyetlidir.

GERÇEK: Kordon kanı bankacılığı hizmetleri ücretleri düşünüldüğünden daha uygundur. Detaylı bilgi için bize ulaşın.